Založ si blog

Trocha nostalgie.

Väčšina  režimov mala svoje symboly  aj v podobe majestátnych sôch. Žijem v neveľkom meste, na podunajskej nížine. Čítal som o  teórii, ktorá hovori o tom ,že najkrajšie obdobie života prežívame v detstve , nezávisle od ostatných činiteľov. Táto teória sa v mojom prípade potvrdila. Na námestí v tých časoch stála majestátna socha Víťazstvo od akademického sochára Juraja Meliša rodáka z nášho mesta. Stála na vysokom podstavci, zobrazovala radosť občanov z víťazstva, žiadne iné symboly minulého režimu. Pri tejto soche sme ako deti skladali pioniersky  sľub , bola na väčšine dobových pohľadníc . V mysli mojich rovesníkov tkvie ako pýcha námestia. Za neospravedlniteľný čin vtedajšieho vedenia mesta, považujem rozhodnutie o odstránení tohto symbolu nášho mesta. Pred trinástimi rokmi bolo toto dielo doslova strhnuté z podstavca a rozrezané na kusy.  Považujem to za akt barbarstva modernej doby. Ak budem pokračovať v mojom nostalgickom spomínaní na už neexistujúce umelecké diela v mojom meste, nemôžem vynechať železnú plastiku  Žena – Prameň.  Zobrazovala figurálnu plastiku ženy, sediacej na  fontáne, ktorá stala pre vtedajšou budovou Domu Služieb. Jej autorom je akademický sochár Otakar Čičátka. Ako deti sme mali k fontáne rešpekt. Rodičia i stari rodičia pri vyvádzaní  detských nezbedností  nás plašili, že si pre nás príde železná pani z fontány.Toto umelecké dielo napokon nahradila nevkusná výstavba malých obchodíkov, kde sa obchodníci striedajú a majiteľ ryžuje na nájomnom. Takýto je obraz modernej doby, kde umenie stoji v úzadí za ekonomickými a osobnostnými záujmami, bohužiaľ.

Halden vs Čierny delfín

19.04.2012

Po zhliadnutí časti súdneho procesu s masovým vrahom Breivikom som ostal z jeho správania mierne povedané zaskočený. S úsmevom na tvári, vošiel do súdnej siene, začal pozdravom používaným pravicovými extrémistami, následne vyhlásil že neuznáva autoritu súdu. Za vraždu 77 ľudí mu súd v Osle s najväčšou pravdepodobnosťou udelí 21 ročný pobyt v luxusnej [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:29

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5375x
Priemerná čítanosť článkov: 2688x

Autor blogu

Kategórie